Prognozy dla uprawy rzepaku są optymistyczne dzięki stałemu zapotrzebowaniu dla branży paliwowej (komponent do produkcji biodiesla) oraz przemysłu tłuszczowego (m.in.: produkcja oleju rzepakowego i margaryny). Jednak przystępując do uprawy rzepaku należy pamiętać o kilku kluczowych aspektach, które przyczynią się do końcowego sukcesu.
Rzepak tworzy plon przez cały okres wegetacji. W związku z tym, osiągnięcie maksymalnego efektu plonotwórczego możliwe jest tylko przy przeprowadzeniu właściwych zabiegów agrotechnicznych i zadbaniu o prawidłowe odżywianie rośliny we wszystkich fazach jej wzrostu. Układając plan nawożenia pod kątem zapewnienia roślinie zbilansowanych ilości składników pokarmowych należy pamiętać o niezwykle ważnym elemencie jakim jest wapń i magnez, których rola w glebie i w roślinie, zwłaszcza w okresie wykształcania łuszczyn jest nie do przecenienia. Wapń w roślinach przemieszcza się słabo, stąd zachodzi potrzeba jego stałej obecności w roztworze glebowym, aby mógł być pobierany przez cały okres wegetacji. W odniesieniu do rzepaku jest to bardzo ważne, ponieważ roślina pobiera go nierównomiernie: małe ilości jesienią, zwiększając zapotrzebowanie na starcie wiosennej wegetacji, by osiągnąć maksymalne pobieranie w fazie pąkowania oraz kwitnienia.
Dlatego niedopuszczalnym zaniedbaniem jest nieuregulowanie odczynu gleby, ponieważ od niego zależą fizyczne, chemiczne i biologiczne właściwości gleby oraz dostępność i przyswajalność składników pokarmowych. W kwaśnej glebie w miejsce kationów zasadowych, takich jak Ca2+, Mg2+ pojawia się wodór i glin, które w nadmiarze mają toksyczne działanie na roślinę. Konsekwencją czego jest mniejsza zdolność w pobieraniu składników pokarmowych i wody, negatywny wpływ na strukturę agregatową gleby oraz kondycję materii organicznej w niej zawartej. Ponadto, niedobór wapnia i magnezu ogranicza rozwój systemu korzeniowego, jak i części nadziemnej rośliny, narażając ją na zmniejszoną odporność na stresy tj.: suszę czy wiosenne przymrozki.
W opracowywanym systemie nawożenia należy pamiętać, że zapotrzebowanie na wapń jest ponad pięciokrotne większe dla rzepaku ozimego niż pszenicy (dla rzepaku jarego około 3,5-krotnie) oraz dolna granica zasobności gleby w magnez nie powinna być niższa niż 5-6 mg/100 g gleby. To wysokie zapotrzebowanie na makroskładniki czyni, że uzyskanie średniego plonu na poziomie 30-35 dt∙ha-1, wymaga pobrania przez rzepak bezpośrednio z gleby około 150-200 kg∙ha-1 CaO i 45-60 kg∙ha-1 MgO. Równolegle, w celu utrzymania gleby o uregulowanym odczynie do biologicznych wymagań rzepaku (pH 6.5-7.0), musimy doliczyć 100-200 kg CaO w celu zobojętnienia nawożenia mineralnego oraz 50-100 kg, żeby zneutralizować kwaśne substancje pochodzenia naturalnego, jak również pochodzące z emisji przemysłowej. Wynika z tego, że roczne całkowite zapotrzebowanie na wapnowanie zachowawcze w uprawie rzepaku kształtuje się na poziomie 600-1000 kg∙ha-1 nawozu typu węglanowego.
Regulację odczynu gleby powinno przeprowadzić się regularnie i w odpowiednim czasie, ponieważ rzadkie lub brak stosowania nawozów wapiennych powoduje wypieranie wapnia z kompleksu sorpcyjnego i stopniowy wzrost zakwaszenia gleby, który silnie ogranicza wielkość uzyskanego plonu. Najlepszym terminem wapnowania jest okres poprzedzający siew przedplonów lub bezpośrednio po ich zbiorze, a przed zabiegiem podorywki. Kolejnym terminem stosowania nawozów wapniowych jest wczesna wiosna, około 3-4 tygodni przed siewem nasion rzepaku jarego, który przypada na początek kwietnia. Dozwolone jest również stosowanie pogłówne nawozów wapniowych. Bezpieczną formą stosowania pogłównego są granulowane nawozy węglanowe w dawce 0.5-1.0 t∙ha-1. W tym przypadku musimy jednak zwrócić szczególną uwagę na wysoką rozpuszczalność nawozu (najlepiej 100%-ową), która gwarantuje szybkie przemieszczanie się w ornej warstwie gleby, nie wymagając wymieszania z glebą w celu uzyskania pożądanego efektu.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.
Kontynuując korzystanie z witryny, zgadzasz się na stosowanie plików cookie. więcej informacji
Ustawienia plików cookie na tej stronie są ustawione na „zezwalaj na pliki cookie”, aby zapewnić najlepszą możliwą jakość przeglądania. Jeśli nadal będziesz korzystać z tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikniesz „Akceptuj” poniżej, wyrażasz na to zgodę.