Stosowanie nawozów wapniowych w uprawie zbóż jarych
Zboża jare w czasie wzrostu i rozwoju są bardzo wrażliwe na błędy w zabiegach agrotechnicznych, dlatego musimy poświęcić im więcej uwagi niż zbożom ozimym. Przystępując do nawożenia zbóż jarych, bezwarunkowo musimy zadbać o prawidłowe pH gleby wykonując zabieg wapniowania. Zastosowanie odpowiedniej dawki nawozu wapniowego gwarantuje odpowiedni odczyn gleby, który ma bezpośredni wpływ na zwiększenie przyswajalności podstawowych składników pokarmowych (NPK), co w konsekwencji poprawia jakość technologiczną ziarna i wielkość plonu.
Należy pamiętać, że w środowisku kwaśnym rośliny nie są w stanie efektywnie przyswajać makro- i mikroskładników pokarmowych z gleby i nawet duże dawki nawozów mineralnych nie są w stanie zaspokoić potrzeb pokarmowych zbóż jarych. Wapnowanie ma również bezpośredni wpływ na poprawę struktury agregatowej gleby oraz kondycję materii organicznej (mikroflory) w niej zawartej. Z spośród zbóż jarych, najbardziej wrażliwa na źle przygotowane stanowisko jest pszenica, gdzie na wytworzenie średniego plonu ziarna na poziomie około 40 dt∙ha-1 wraz z odpowiednią ilością słomy, pszenica jara potrzebuje pobrać około 30-35 kg∙ha-1 wapnia i około 16 kg∙ha-1 magnezu bezpośrednio z gleby, ponadto należy: – zobojętnić nawożenie mineralne: 150-300 [kg∙ha-1], – zneutralizować zakwaszenie pochodzenia naturalnego: 120-250 [kg∙ha-1], – zobojętnić kwaśne substancje pochodzące z emisji: 80-220 [kg∙ha-1].
Wynika z tego, że całkowite zapotrzebowanie na wapń w uprawie zbóż jarych kształtuje się na poziomie 350-800 kg∙ha-1, a więc jest duże. Warunkiem uzyskania odpowiednio wysokiego plonu jest utrzymanie odpowiedniego odczynu, który dla gleb ciężkich i średnich powinien kształtować się w zakresie pH 6,0-7,0, a dla gleb lekkich pH 5,0-6,0. Regulację odczynu powinno przeprowadzić się w odpowiednim czasie. Najlepszym terminem jest okres poprzedzający siew przedplonów lub bezpośrednio po ich zbiorze, a przed zabiegiem podorywki. Kolejnym terminem stosowania nawozów wapniowych jest wczesna wiosna, około 3-4 tygodni przed siewem zbóż jarych, które powinno wysiewać się możliwe wcześnie, w kolejności: owies, pszenżyto, pszenica i jęczmień. O terminie siewu decyduje temperatura gleby, co wynika z faktu, że powolny proces kiełkowania ziarna zachodzi już przy 2-3°C, ale szybkie tępo kiełkowania obserwuje się dopiero przy temperaturze gleby 5-6°C.
Dozwolone jest również stosowanie pogłówne nawozów wapniowych. Jedyną bezpieczną formą stosowania pogłównego są granulowane nawozy w dawce 0,5-1,0 t∙ha-1. W tym przypadku musimy jednak zwrócić szczególną uwagę na wysoką rozpuszczalność nawozu (100%), która gwarantuje szybkie przemieszczanie się w ornej warstwie gleby, nie wymagając wymieszania go z glebą w celu uzyskania pożądanego efektu. Ze względu na słabo rozwinięty system korzeniowy, zboża jare mają większe wymagania glebowe w porównaniu do form ozimych. Konsekwencją tego jest mniejsza zdolność pobierania trudniej dostępnych składników pokarmowych z gleby i relatywnie do długości okresu wegetatywnego – większe potrzeby wodne. Dlatego tylko odpowiedni odczyn gleby, może zbudować silny system korzeniowy, przez co roślina lepiej pobiera składniki pokarmowe i wodę z głębszych warstw gleby. Mając dobrze rozwinięty system korzeniowy, zboża jare są mniej narażone na stresy tj.: suszę czy wiosenne przymrozki. Bez względu na klasę agronomiczną gleby, jak również termin zastosowania najbardziej bezpiecznym i wysoce skutecznym nawozem wapniowym jest wapno kredowe. Wysoka reaktywność oraz siła zobojętniania wapieni kredowych wpływa bezpośrednio na skuteczność oraz tempo odkwaszania.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.
Kontynuując korzystanie z witryny, zgadzasz się na stosowanie plików cookie. więcej informacji
Ustawienia plików cookie na tej stronie są ustawione na „zezwalaj na pliki cookie”, aby zapewnić najlepszą możliwą jakość przeglądania. Jeśli nadal będziesz korzystać z tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikniesz „Akceptuj” poniżej, wyrażasz na to zgodę.